Ideas para nada

Ideas para nada

Ideas para nada

Artista: Enrique Lista
10/12/14
http://ideasparanada.tumblr.com

Ideas para nada és una intervenció artística participativa. Un missatge es mostra en els tovallons de paper de cafeteries i bars tranquils de Barcelona, espais lúdics que són al mateix temps un punt de reunió i de desconnexió momentània. L’artista Enrique Lista demana a través del seu missatge que les persones dibuixin o escriguin una idea improductiva en aquest tros de paper i la comparteixin mitjançant una fotografia a les xarxes socials, amb l’objectiu de generar una col·lecció d’idees rebutjades. Idees que, d’una altra manera, es perdrien en l’oblit.

Lista qüestiona els discursos quotidians que ja s’han legitimat en la societat i l’art actual, discursos precaris plens de paradoxes. El projecte Ideas para nadadóna pas a allò no legitimat i reivindica aquestes idees rebutjades que tota persona pot tenir. S’inspira en la tendència actual de valorar les idees només des d’un punt de vista econòmic i comercial: una idea només és bona si produeix diners, i es considera un bé transferible. Immersos en una crisi que no s’acaba, no deixa de ser paradoxal aquesta mercantilització de les idees en que la rendibilitat és una obligació fins i tot en el pla mental.

En la societat d’avui dia el paper de l’emprenedor és el de l’heroi, un generador d’idees productives. La seva dinàmica vital té un nexe d’unió amb la de l’artista, els dos viuen per les seves idees i pel seu negoci durant 24 hores. Curiosament, aquesta dedicació absorbent de la feina i el fet de ser constantment creatiu, s’ha instal·lat en l’imaginari social com quelcom romàntic. Aquest nou model de treballador assumeix en solitari tota la incertesa i els problemes que puguin aparèixer, com ho ha fet sempre l’artista, però ara se’ns presenta amb un cert glamour. A la pràctica, tots sabem que això significa la legitimació d’unes condicions laborals precàries.

Ideas para nada inverteix el concepte de “dóna el millor de tu mateix” per quedar-se amb les sobres, les idees rebutjades, oblidades i, per tant, considerades improductives. Ens recorda la capacitat que tenim les persones per imaginar, més enllà del context en el que estiguem immersos i de les pressions o exigències que hi ha per crear. Dóna per vàlides totes les idees, sense catalogar-les com a pitjors o millors. Aposta per la capacitat de deixar-se anar entre pensaments i il·lusions, lluita per les idees que per un instant semblen ser genials, i ret homenatge a totes aquelles idees que en algun instant han sorgit de la nostra ment.