Acte commemoratiu

Acte commemoratiu

Acte Commemoratiu

Artistes: Federico García TrujilloMawatreS
12/03/14
33/45  (Joaquín Costa, 4, 08001 Barcelona)

En el projecte Acte commemoratiu Barcelona és el denominador comú dels treballs de Federico García Trujillo i MawatreS. Tots dos posen de manifest una transformació basada en la destrucció d’uns espais per fer-ne uns de nous, el passat dins d’una Barcelona present. Mentre l’un recorda els afusellaments del Camp de la Bota, l’altre incideix en aquells barris que s’han volgut transformar sota el famós eslògan “Barcelona posa’t guapa” i fa veure que pocs anys enrere eren espais amb un aspecte i una dinàmica totalment diferent.

Federico García Trujillo examina el Fòrum de Barcelona, abans al Camp de la Bota, on van morir més de 1718 persones afusellades durant la Guerra Civil i fins a 1952. S’apropia de l’espai per escriure in situ cadascun dels noms complets dels afusellats. És una acció performativa de forta càrrega simbòlica la qual reviu els fets ocorreguts a través de l’esforç de l’artista. El Fòrum, polèmic per la seva escassa funció avui dia i pel fracàs econòmic que va suposar l’any 2004, és testimoni d’una ciutat que en ocasions enterra el seu passat amb grans actuacions arquitectòniques i urbanístiques. L’escriptura en paper i llapis del llistat complet dels afusellats és una acció que ens fa reflexionar sobre el present i evita que el ciment del Fòrum tapi completament la nostra memòria.

Tapar, enderrocar i construir alguna cosa nova. La intervenció de MawatreS també parla a Barcelona, ciutat que s’ha convertit en l’aparador perfecte per al turisme, destruint l’essència, els matisos i l’espontaneïtat de molts dels seus llocs resultant cada vegada més llunyana als seus ciutadans. La intervenció es basa en el llenguatge de carrer de penjar unes sabatilles dels cables elèctrics com a senyal d’alguna cosa. Mawa col·loca estratègicament unes delicades sabatilles de ceràmica fetes a mà en llocs que han patit una intensa transformació. Plans polítics i edificis descontextualitzats són el rastre d’una institucionalització que està fent desaparèixer el que de veritat va donar fama a Barcelona: cultura urbana, llibertat.

Els dos artistes treballen en clau política qüestions que afecten tant al passat com al present de la ciutat. La memòria col·lectiva d’una Barcelona que mor d’èxit i d’una altra que va ser liquidada per ideologia. Unes sabatilles fetes monument d’una altra Barcelona, avui en vies de desaparició, i un Fòrum monumental que no commemora res. Dues accions que, dins d’una ciutat que ha volgut modernitzar-se tant en tan poc temps, reivindiquen la no institucionalització de tot allò espontani i manifesten la vacuïtat dels actes oficials.

Foto 1: Camp de la Bota, anys 1970-1972. Font: Vallès, Edmond: Historia Gràfica de Catalunya sota el règim franquista (1939-1975), Edcions 62.